Zindelijkheidstraining in 10 eenvoudige stappen

Nifty-Listing_magicpotty1
 • Datum: 10.04.2024
 • Auteur: Nifty
 • Categorie: Nifty tips

Zindelijk worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kind. Als het lukt, zal je kind zich al groot voelen en trots op zichzelf zijn. Natuurlijk wil je je kindje daar zo goed mogelijk bij helpen.

In dit zindelijkheidstraining stappenplan staat stap voor stap beschreven hoe je je kind op een prettige manier kunt stimuleren om zindelijk te worden met de Magic Potty zindelijkheidstraining.

 • Stap 1: Laat je kindje het potje met de plassticker zien en ermee spelen. Vertel ondertussen waarvoor het is en vraag of je kindje er even op wil zitten met kleren aan. Wil je kindje het liever niet? Oefen dan geen druk uit.
 • Stap 2: Zet samen met je kindje een lievelingspop of -beertje op het potje. Vertel opnieuw waarvoor het potje is. Laat nu ook eens wat warm water in het potje stromen. Je kind kan dan goed zien wat er met de sticker gebeurt. Reageer iedere keer heel enthousiast als het zonnetje in het potje tevoorschijn komt.
 • Stap 3: Wil je kindje al mét kleren aan op het potje zitten? Mooi! Stel dan voor om zonder broekje op het potje te gaan. Vertel dat het zonnetje in het potje tevoorschijn komt als je kindje zelf een plas doet. Komt er niets? Dat is niet erg. Beloon je kindje gewoon voor het zitten op het potje.
 • Stap 4: Blijft je kindje al even zonder kleren op het potje zitten? Met een leuk boekje blijft je kindje vast iets langer zitten en is de kans op een plasje groter! Je kunt hiervoor het bijbehorende boekje gebruiken waarin de zon de hoofdrol speelt.
 • Stap 5: Vaak kun je aan het gezicht of het gedrag van je kindje zien dat hij iets in de luier doet. Probeer daar meteen op in te spelen door te vragen of je kindje op het potje wil. Het is niet erg als je steeds te laat bent. Het gaat erom dat je kind het gevoel van een volle blaas leert herkennen.
 • Stap 6: Probeer te ontdekken op welk moment je kindje meestal in de luier plast. Maak daar gebruik van door je kindje elke dag op dat tijdstip op het potje te zetten terwijl je samen het boekje doorneemt. Als je dit dagelijks herhaalt, wordt het al gauw een vast ritueel.
 • Stap 7: Goed mogelijk dat je kindje rond deze stap voor het eerst écht iets op het potje gaat doen. Als je uitgebreid vertelt hoe knap je dat vindt, zal hij heel trots op zichzelf zijn. Je kunt nu je kindje op het zonnetje wijzen in het potje: “Wat goed van je! Je hebt de zon tevoorschijn geplast” en een zonnetje beloningssticker in het boekje laten plakken.
 • Stap 8: Wil je kindje niet dat je het potje zomaar leeggooit? Dat kan. Misschien vindt je kind dat griezelig of zonde. Probeer van het weggooien ook een leuk ritueel te maken. Als je kindje zich hiertegen blijft verzetten, kun je het beter weggooien als hij niet kijkt.
 • Stap 9: Plast je kindje al af en toe op het potje? Tijd om samen een paar onderbroekjes te kopen. Je kindje voelt zich daardoor echt groot en dat is een stimulans om goed zijn best te blijven doen. Het is handig om af te spreken dat je kindje de onderbroekjes alleen thuis draagt.
 • Stap 10: Ook al weet je kindje nu goed wat de bedoeling is, het kan nog best lastig zijn om een volle blaas op tijd te herkennen. Een natte broek voorkom je het best door vaste momenten aan te houden waarop je kind op het potje gaat. Help je kindje ondertussen af en toe herinneren om op tijd te gaan plassen.

Belangrijk!

 • Geef je kindje veel complimentjes bij elk stapje vooruit. Het is goed voor het zelfvertrouwen van het kind en het motiveert om goed zijn best te blijven doen.
 • Word niet boos als je kindje voor de zoveelste keer in zijn broek heeft geplast. Je kindje doet het écht niet expres. Probeer al die ‘ongelukjes’ liever te negeren.
 • Oefen geen druk uit op je kindje, hoe graag je ook wilt dat je kindje gauw zindelijk is. De kans bestaat dat je kind zich gaat verzetten of juist heel onzeker wordt.

Bestel de Magic Potty Zindelijkeheidstraining hier

Magic Potty Zindelijkheidstraining

De Magic Potty zindelijkheidstraining is dankzij de unieke plassticker de leukste en leerzaamste manier om zindelijk te worden!

11,95 Shop nu
Magic Potty Zindelijkheidstraining Magic Potty Zindelijkheidstraining - hover

Tekst: Monique Gouwerok
(Kinderen en Zindelijkheid, M. Gouwerok, R. Hirasing. Nederland)