Douchen met je baby: alles wat je moet weten

NiftyListings2023-BSG-Caramel03-lowres
  • Datum: 12.02.2023
  • Auteur: Nifty
  • Categorie: Nifty tips

Douchen met je baby kan een leuke en fijne ervaring zijn voor zowel ouder als kind. Bovendien is huid op huidcontact met je pasgeboren baby erg belangrijk voor de ouder-kind binding. Echter kan deze ervaring ook spannend zijn, met name wanneer je als ouders nog niet weet wat je kunt verwachten. Wij delen daarom onze tips om het douchen met je baby zo veilig en plezierig mogelijk te maken. 

Wanneer mag je douchen met je baby?

In principe mag je al in de kraamweek met je baby onder de douche zolang je je goed genoeg voelt! Je kunt er uiteraard ook even mee wachten en beginnen met badjes, maar het is handig om alvast een keer te oefenen met je baby douchen wanneer de kraamverzorgster nog aanwezig is. 

Het wassen van je baby hoeft overigens niet iedere dag. De huid van de baby is namelijk gevoelig en kwetsbaar en heeft nog geen beschermende zuurmantel: een laagje op de huid dat beschermt tegen infectie, irritatie en uitdroging. Je baby twee à drie keer per week wassen is daarom voldoende. 

De juiste voorbereidingen

Zorg ervoor dat het water van de douche op juiste temperatuur is voordat je er in stapt. Dit kun je doen door met je hand of elleboog te voelen of het water niet te warm is. Zodra het water op comfortabele temperatuur is kun je je baby uitkleden. Zorg dat je dit zo kort mogelijk op het douchemoment gebeurt zodat de baby het niet koud krijgt. 

Het is handig om een badcape dicht bij de douche klaar te hangen. Hierdoor kun je je baby na het douchen snel warm inwikkelen. Overweeg hiervoor bijvoorbeeld onze handsfree badcape of de 2-in-1 badcape die je helpt om je baby goed af te drogen. Zorg bovendien dat je een antislip-badmat hebt liggen zodat je niet uitglijdt wanneer je de douche in- en uitstapt. 

Tijdens het douchen

Veiligheid is de grootste zorg wanneer het aankomt op douchen met je baby. Een baby is namelijk erg glibberig. Zorg ervoor dat je je baby altijd goed vasthoudt op één arm en dat je je andere arm kunt gebruiken wanneer noodzakelijk. Bijvoorbeeld om de temperatuur aan te passen. 

Het douchen met je baby is erg prettig voor de band tussen ouder en kind. Bovendien wordt het wassen van je baby een leukere activiteit voor beiden wanneer je samen doucht. Om het douchen met je baby relaxter te maken en met meer zelfverzekerdheid onder de douche te staan raden wij aan om onze baby shower glove te gebruiken. Met de douche handschoen heb je betere grip op je glibberige baby onder de douche. Zo ben je binnen de kortste keren een pro in het douchen met je baby!